Et av de mest spektakulære oppkjøpene i forsikringshistorien endte med et gedigent mageplask for AON og har kostet selskapet over 12 mrd kroner !
For halvannet år siden skrev vi om Aon, en av verdens største forsikringsmeglere, sitt oppkjøp av konkurrenten Willis (WTW). Begge regnes som en av «de tre store» i verden og mange hevet øyenbrynene og lurte på om dette oppkjøpet til 250 milliarder kroner kom til å bli godkjent av myndighetene.
Motivene var ifølge Aon-ledelsen svært så edle; Dette var muligheten for å skape innovasjon som først og fremst kundene skulle nyte godt av! At de store aktørene i dette markedet har slitt med innovasjon er godt kjent, men at dette var hovedmotivet var det mange som tvilte på. Oppkjøp av en erkekonkurrent med påfølgende åresvise interne fusjonsprosesser, stol-lek og jobb-usikkerhet for dyktige medarbeidere, er neppe det beste klima å skape innovasjon i.
Her i Europa gikk EU kommisjonen i dybden på saken og kom med en rekke betingelser som omfattet hele EØS-området. Både virksomheter, bransjer og porteføljer i en rekke land måtte selges til andre konkurrenter. Betingelsene var tøffe, men EU sa til slutt OK
I USA derimot, var myndighetene mer grinete. Om dette var en takk for sist for at AON for få år siden flyttet fra Chicago, USA til Irland for å nyte godt av et gunstigere skatteregime, vites ikke. Myndighetene (DoJ) gikk i alle fall til rettsak for å stoppe hele oppkjøpet. De mente at dette ikke var i kundenes interesser, og at det kunne skape monopollignende tilstander med økte kostnader og dårligere service for kundene. De mente til og med at det ville kunne begrense innovasjon i markedet.
Etter flere måneder inn i denne prosessen kastet til slutt AON inn håndkleet og oppkjøpet ble terminert. Prosessen ville ta for lang tid og den innebar for stor risiko. Myndighetene i USA, med Joe Biden i spissen, var selvfølgelig meget godt fornøyd og Riksadvokaten kalte det en seier for konkurransen og amerikansk næringsliv.
Hele misæren ble en svært kostbar affære for Aon. Ifølge dem selv, har dette kostet ca 12 milliarder kroner ettersom de i tillegg til egne kostnader, måtte betale en godtgjørelse til Willis på 1 mrd dollar. I tillegg har både AON og Willis underveis i prosessen mistet dyktige medarbeidere til andre konkurrenter.
AON`s mangeårige toppsjef Greg Case, som ifølge salary.com hadde en godtgjørelse på ca 175 millioner kroner i 2020, sier på sin side at Aon har kommet styrket ut av hele misæren. Så gjenstår det å se hvor lenge han sitter…
Comments